top of page

VÁNOČNÍ PLÁN II. (3 týdny do Vánoc)

Do Vánoc zbývají tři týdny (schválně: jupí, hurá, nebo dopr...?) :D

 

 

 

 

DOMA

 

Dáme si týden v kuchyni. Uděláme si voňavý čaj, zapálíme svíčku a podíváme se na následující:

 

 

1. Seznam na sváteční menu 

  • promyslíme vánoční menu a vypracujeme rovnou i nákupní seznam surovin a potravin. Je na to přirozeně dost času, ale bude příjemné a užitečné vědět, jak efektivně využívat slevových akcí a kolik čeho bude potřeba. Až natrefíte na majonézu nebo sterilovanou zeleninu v akci, budete vědět, jestli vzít jednu sklenici nebo dvě, stejně jako instantní kávu, nebo rum na vaječný koňak (toho hodně!). I kuřecí prsa na řízky, štěpánské husičky nebo kachýnky už mohou trávit Advent v mrazáku. Těsně před Vánoci už tak dokoupíte jen čerstvé potraviny, nákup bude zase o něco kratší a méně vyčerpávající.

  • Aby se vám vánoční menu lépe plánovalo, připojuji soubor k výtisku. Na každý den svátků si vytiskněte list, naplánujte menu, počet porcí, nezapomeňte na všechny hosty, sepište si potřebné suroviny a podle listu pak i nákupní seznam.
    Po svátcích si vše pak můžete zaarchivovat do "vánočního šanonu". Co je to?

 

 

2. V kuchyni 

 

  • využijte drobných (a četných) prostojů při pečení a přípravě jídla a než se vám třeba uvaří příloha nebo voda v konvici, přerovnejte šuplíky s kuchyňským náčiním. Vyndejte obsah, vlhkým hadříkem utřete dno, otřete nebo vyměňte podložku (nebo voskovaný papír), a složte obsah zpátky. Druhý den udělejte totéž s další zásuvkou, a tak dále, každý den v týdnu jednu. Rovnou vyhazujte věci, které se tam přimotaly nebo přemnožily od doby, kdy jsme zde dělali ordnung naposled: víčka, svorky, prasklé gumičky, zátky atd.

  • pokud všechno krásně stíháte levou zadní a netrápí vás žádné naschvály, nepřízeň osudu a nemoci, tak můžete vyskočit na kuchyňskou linku a vyměnit kuchyňský voskovaný papír (noviny, folie) z vršků skříněk. Pokud jste dosud vršky svých skříněk neměli takto chráněné, čeká vás možná drbačka (doslova). Zkuste homeopatickou metodu, které se tak (v nadsázce) říká proto, že vychází ze stejného principu, kdy proti symptomu bojujeme stejným prostředkem (stejné stejným, čili mastné mastným). Na vrstvu zažloutlé chlupaté vrstvy nalejte obyčejný kuchyňský olej, rozetřete, nechte chvilku působit, seškrábněte a dočistěte nějakým abrazivním přípravkem (Cif, Real) a houbičkou. Postupujte tak sekci po sekci a až budete hotovi, nezapomeňte vršky přikrýt, abyste už takovou fušku nemuseli absolvovat.

 

 

Jednotlivé úkoly by neměly přetáhnout 15 minut. Udělejte, co můžete, ale nepucujte půl dne!

 

 

 

 

 

 


 

 

bottom of page